The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Съвет: Слагайте повече захтин в салатата
Съвет: Слагайте повече захтин в салатата
Съвет: Слагайте повече захтин в салатата Четвъртък, 12.10.2017 г., 16:53 ч. Така витамините се усвояват по-добре, според експерти

Учени съветват да слагаме повече олио или зехтин в салатата, защото така витамините се усвояват по-добре.

Ефектът може да се постигне и с други източници на мазнини, като ядки и сирене. Оптималното количество е 32 гр мазнина, което е равно на две супени лъжици.

Мазнините подобряват усвояването на осем полезни съставки, сред които витамините А, Е и К, които предпазват от рак и подобряват зрението.

При двойно количество мазнина се удвоява и усвояването на витамини.

Според предишни изследвания олиото подобрява усвояването на ликопена от доматите и бета-каротина от морковите.

Изследването за усвояването на хранителните съставки е извършено от учени отуниверситета на Айова. Те са работили с 12 жени, като са им давали салати с 0, 2, 4, 8 или 32 гр соево олио, добавено към соса. Максимално усвояване на полезните съставки имало при 32 гр мазнина.

Снимка: БГНЕС

Коментари