The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
В Антарктида намериха сладкиш на 100 години
В Антарктида намериха сладкиш на 100 години
В Антарктида намериха сладкиш на 100 години Събота, 12.08.2017 г., 07:27 ч. Изследователи от новозеландската организация Antarctic Heritage Trust, които са се натъкнали на сладкиша, смятат, че е бил оставен от експедицията на британския изследовател Робърт Скот

В хижа на антарктическия нос Адер са открити хранителни продукти на една от полярните експедиции от началото на миналия век. Сред изостаналите храни има и недокоснат сладкиш, който е стоял в естествен хладилник 100 години.

Изследователи от новозеландската организация Antarctic Heritage Trust, които са се натъкнали на сладкиша, смятат, че е бил оставен от експедицията на британския изследовател Робърт Скот.

Полярниците на Скот са били в хижата на път за Южния полюс. В хижата са останали също сардини, развалено месо, риба и буркани със сладко. Сладкишът е оцелял, но кутията му се е разпаднала.

Лизи Мик, която отговаря за артефактите в Antarctic Heritage Trust, твърди, че сладкишът изглежда годен за ядене, но от него се носи неприятна миризма, напомняща на гранясало масло. Изследователите се отказали от дегустация по етични съображения.

Робърт Скот се надявал да стане първият покорител на Южния полюс. Той достига крайната точка на 17 януари 1912 и разбира, че е бил изпреварен от експедицията на Руал Амундсен. По обратния път Скот и спътниците му загиват.

Коментари