Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
1,5 милиона долара обезщетение за грешно осъден американец
1,5 милиона долара обезщетение за грешно осъден американец
1,5 милиона долара обезщетение за грешно осъден американец Сряда, 22.05.2019 г., 09:14 ч. Мъжът прекарал 47 години в затвора за престъпление, което не е извършил

Щатът Мичиган ще плати 1,5 милиона долара обезщетение на Ричард Филипс, който е излежал 47 години затвор за престъпление, което не е извършил. Той бил обвинен в убийство и осъден по свидетелски показания, които се оказали лъжовни.

Филипс бил изпратен в затвора през 1971 г. и бил освободен едва през пролетта на миналата година. Освен това, след като излиза от затвора, той дори не е получил пари за автобусен билет до дома си.

Година след освобождаването му от затвора държавната прокуратура реши да му възстанови всички години на задържане, като прецени загубеното му време в размер на 1,5 милиона долара. В момента се очаква решението за отпускане на тези средства от държавните органи.

По време на престоя си в затвора, човекът започнал да рисува картини, които сега се оценяват на хиляди долари. Според Филипс по този начин той се е опитал да „отвлече вниманието си и да прави нещо с главата си“. За него нямало значение дали властите ще му платят нещо за грешката си или не.

През септември миналата година друг американец – Валентино Диксън беше освободен от районния съд на окръг Ери в Бъфало след като излежа 27 години за убийство, което не е извършил.

Филипс е освободен през 2018 г. след намесата на програма на Университета на Мичиган, която цели да коригира съдебни грешки. Според експертите от програмата никой друг осъден по погрешка на доживотен затвор в САЩ не е прекарал толкова време зад решетките.

Мъжът заяви пред местни медии, че след като получи обезщетението ще избягва известността, ще пътува и ще се радва на живота.

През 2016 г. в щата Мичиган беше създаден фонд, от който жертвите на съдебни грешки получават по 50 000 долара за всяка година, прекарана по погрешка зад решетките. В случая на Филипс, който е бил осъден и на 15 години за грабеж, са били отчетени само 30 години.

Щатът Мичиган ще обезщети със 780 000 долара и Нийл Редик, излежал близо 16 години за сексуално посегателство срещу малолетен, което не бил извършил.

Коментари