Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
11 нови случая на коронавирус в България
11 нови случая на коронавирус в България
11 нови случая на коронавирус в България Сряда, 18.03.2020 г., 17:35 ч. 92-ма са вече заразените, като има по един случай в Смолян и Велико Търново

11 нови случая на заразени с коронавируса са установени днес в България. Броят им вече е 92-ма. Има два нови областни града, които са засегнати - Смолян - един пациент и Велико Търново - също един.

Пациентът, изолиран в Смолянската болница, е в добро състояние. Върнал се е от Великобритания преди 2 дни.

Пациентът от Велико Търново е в добро състояние и е в Инфекциозната клиника в града.

Към днешния ден няма нови установени случаи в Банско.

Това каза ръководителят на Националният оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски.

204 000 със случаите в света. Смъртните случаи са 8232.

В Румъния са с 29 повече, в Сърбия - с 11 повече. Гърция все още не е обявила новите си случаи за деня и остава с 387. Турция има 98 случая. От този следобед Турция затвори границите си.

В Австрия са 1400 случая, Великобритания - 1950, а в Германия надхвърлят 10 000 случая, 702 нови. В Испания са 13 000, а 1800 с новите случай. В Италия - 31 000 болни. Все още не са обявили другите си случаи за деня.

"Гражданите, които се връщат от чужбина, от така наречените „рискови дестинации“, които са обявени, отиват на 14-дневна карантина, попълват съответния формуляр и се проверяват от органите на реда. При нарушение на карантината, знаете какво следва. По време на карантината, ако имат някакви оплаквания, те се обаждат по телефона на личния си лекар. След като се обадят и обяснят състоянието си, лекарят по телефона преценява дали да ги изпрати в болница или не. Личният лекар въобще не се среща с тези пациенти. След като личният лекар, по телефона, е преценил, че състоянието на болния отива към среднотежко или към тежко, той се обажда на „Бърза помощ“ или РЗИ, които осигуряват транспорт на пациента в съответната болница. Това е за цялата територия на България. Причината е, че при личния лекар често ходят хронично болни и възрастни хора и те не трябва да се срещат пациенти, които са заразени с коронавируса", обясни Мутафчийски.

"На пациента се извършва преглед в самата болница и се преценява дали да остане на лечение или не, дали да бъде тестван, или не. Когато е тестван, при положителните, се развиват няколко сценария. Първият е лечение вкъщи, защото е в леко или средно тежко състояние. Ако е в по-тежко състояние, се приема в болница. Сценарий 3 - дори и със средно тежко състояние, възрастен пациент с придружаващи заболявания се приема в болница".

„Лабораториите имат определен капацитет. Неслучайно в много държави вече, Франция категорично, не тестват своите пациенти, извън тези, които са постъпили за болнично лечение. Ние правим тестове на пациентите, които са в болница, независимо дали в инфекциозна или не, включително и в реанимационните отделения и в интензивните отделения, в които има болни с дихателна недостатъчност, двустранна бронхопневмония. При положителен тест, той се препотвърждава в Националната лаборатория. За ВМА вече сме сверили лабораторията в достатъчно добра достоверност и не препотвърждаваме нашите резултати. За останалите лаборатории все още съществува режим на потвърждаване в Националната лаборатория".

Коментари