Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
140 години от обявяването на София за столица на България
140 години от обявяването на София за столица на България
140 години от обявяването на София за столица на България Сряда, 03.04.2019 г., 08:45 ч. Празничните събития започват с архиерейска литургия в храма "Света София"

С поредица от празнични събития София отбелязва 140-годишнината от обявяването на града за столица на България. Честванията ще започнат с архиерейска литургия, която ще бъде отслужена в 9:00 часа в храма „Света София“.

Честванията ще продължат с тържествена церемония по освещаване и връчване на знамената на столичните училища, която ще се състои в 11:00 ч. на площад „Св. Александър Невски“.

В атракция за столичани ще се превърне и празничният ретро трамвай, който ще се движи между 16:00 и 18:00 часа по маршрут площад „Възраждане“ - Централна гара и обратно.

В късния следобед в градинката пред Народния театър ще бъде открита изложба, представяща важни моменти от историята на града, а под стъкления купол на Софийското ларго от 18.00 часа ще се състои концерт на Софийския духов оркестър.

Тържествата ще завършват с празнични илюминации на площад „Княз Александър I Батенберг“ от 20:30 часа.

През целия ден с вход свободен ще работят Регионалният исторически музей, Софийската градска художествена галерия, парк-музей „Врана“ и Зоологическата градина.

На 3 април 1879 г. Учредителното събрание в Търново единодушно избира София за столица на новоосвободеното Отечество. Строителите на съвременна България прегръщат идеята на възрожденеца Марин Дринов с ентусиазъм, заемайки се да преобразят изостаналото селище в съвременен европейски град с достолепни сгради, широки улици и съоръжения, способстващи за спокоен и комфортен живот.

Коментари