Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
18 години от терористичните атаки в САЩ
18 години от терористичните атаки в САЩ
18 години от терористичните атаки в САЩ Сряда, 11.09.2019 г., 10:08 ч. Хиляди хора ще се съберат в Ню Йорк, Вашингтон и Шанксвил, Пенсилвания, за да участват във възпоменателни церемонии

В Съединените щати се отбелязват 18 години от терористичните атентати, при които загинаха близо 3000 души.

Хиляди хора ще се съберат в Ню Йорк, Вашингтон и Шанксвил, Пенсилвания, за да участват във възпоменателни церемонии в деня на годишнината от атентатите на 11-и септември 2001г.

Специална церемония ще се състои на мястото, където се издигаха кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, а днес е изграден мемориал с имената на жертвите. Тази година за първи път на мемориалния комплекс на мястото на кулите-близнаци посетителите ще видят и гранитни плочи в памет на тези, които са загинали или засегнати от токсични вещества от отломките останали след атаките. Плочите почитат притекли се на помощ хора в първите мигове след трагедията.

Десетки хиляди са подали молби за компенсация във фонд, предназначен за плащания на средства на хора с болести, потенциално породени от атентатите. Сред тях са хора с респираторни и онкологични заболявания. Все още текат проучвания дали болестите са пряк резултат от атаките.

Възпоменание ще има и в Пентагона, в който също се вряза похитен от терористите самолет. На тази церемония ще присъства президентът Доналд Тръмп.

Вицепрезидентът Майк Пенс ще бъде в Шанксвил в щата Пенсилвания, където се разби четвърти похитен самолет. Той не успя да стигне до набелязаната мишена, след като пасажерите и екипажа осуетяват опита за атака срещу американския Конгрес.

Атентатите доведоха до началото на войната в Афганистан - най-продължителната водена от САЩ война.

Отбелязването на годишнината от нападенията, което обикновено минава без политическа окраска тази година е на фона от провала на тайни преговори между САЩ и талибаните - групата, която е оказвала подкрепа на организатора на атентатите Осама бин Ладен.

Разговорите, които трябваше да бъдат проведени в неделя в Кемп Дейвид с очаквания за постигане на споразумение за оттегляне на част от американския контингент в Афганистан, бяха отменени след атентат в Кабул, за който талибаните поеха отговорност. При атентата загинаха 12 военнослужещи, в това число американски и румънски войник.

Плановете за покана на терористична организация на американска почва в навечерието на 11-и септември породи светкавична критика, включително и от съпартийци на президента Доналд Тръмп.

Коментари