Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
25 години от премиерата на "Изкуплението Шоушенк"
25 години от премиерата на
25 години от премиерата на "Изкуплението Шоушенк" Вторник, 06.08.2019 г., 10:45 ч. Филмовата класика ще бъде прожектирана в избрани кина по случай годишнината

Дори и да не сте почитател на този филм, невъзможно е никога да не сте чували за „Изкуплението Шоушенк“. Филмът излиза през 1994 г. и е базиран на едноименния роман на Стивън Кинг и Рита Хейуърт „Изкуплението Шоушенк“. Лентата разказва историята на Анди Дюфрен, осъден за убийството на жена си и нейния любовник.

В актьорския състав влизат Тим Робинс, Морган Фрийман, Боб Гунтън и други. Сценарист и режисьор е Франк Дарабонт, а музиката е на Томас Нюман.

Анди Дюфрен, работил като банкер цял живот, предлага услугите си на затворническата администрация. Той им помага да прехвърлят големи суми пари в сметките си, без да бъдат облагани с данък. По този начин затворникът си осигурява спокойно време да помисли как да излезе от ситуацията.

През 1994 г. лентата е прожектирана в ограничен брой кина. За съжаление, „Изкуплението Шоушенк“ не печели много, тъй като „Форест Гъмп“ и „Скорост“ излизат същата година. Филмът обаче е оценен от критиката и получава 7 номинации за „Оскар“, включително за най-добра продукция.

Въпреки че не е оценен тогава, в днешни времена „Изкуплението Шоушенк“ се счита за една от класиките в киното и е на първо място по рейтинг в популярния сайт IMDB.

През 2019 г. се навършват 25 години от излизането на култовия филм, затова от „Columbia Pictures“ решиха да зарадват феновете му с няколко специални прожекции. Те ще се състоят на 22-и, 24-и и 25-и септември в избрани кина в САЩ, а билетите вече са в продажба.

Коментари