Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
40 години от първия полет на българин в Космоса
40 години от първия полет на българин в Космоса
40 години от първия полет на българин в Космоса Сряда, 10.04.2019 г., 09:35 ч. В чест на Георги Иванов ще се проведат редица събития

Космонавтът Георги Иванов отбелязва 40 г. от първия си полет в Космоса.

В честванията на бележитата годишнина ще участват и другите ни космонавти Александър Александров и Красимир Стоянов (третият българин, преминал пълния курс за подготовка на космонавти и дубльор на Александров).

Петима космонавти от международната програма „Интеркосмос“ също пристигат у нас за събитието.

Фотоизложба с кадри от подготовката и полета на Георги Иванов ще бъде открита във фоайето на БАН. Ще бъде валидирана и специална пощенска марка с лика на космонавта.

В Алеята на космонавта в Ловеч ще бъде открита мемориална плоча в чест на 40-годишнината от първия полет на българин в Космоса.

На 10 април 1979 г. България се нарежда след СССР, САЩ, Чехословакия, Полша и ГДР като шестата "космическа" страна в света.

В 20:34 минути московско време е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33“, с международен екипаж: командир на полета Николай Рукавишников.

Георги Иванов прекарва с екипажа на "Союз-33" 1 ден, 23 часа и 1 минути.

И макар скачването с орбиталния комплекс "Салют - 6" – "Союз - 32" да е неуспешно и мисията на "Союз-33" да е драматично прекратена, полетът се смята по-скоро за успешен, защото дава на космическата програма на СССР важна информация.

Спускаемият апарат на Космически кораб „Союз-33“ се съхранява в Музея на авиацията в авиобаза „Крумово“ край Пловдив.

Коментари