The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
80 000 зрители на откриването на “Пловдив - Европейска столицата на културата”
80 000 зрители на откриването на “Пловдив - Европейска столицата на културата”
80 000 зрители на откриването на “Пловдив - Европейска столицата на културата” Петък, 07.12.2018 г., 09:30 ч. Събитието ще се проведе на 12 януари 2019г.

Десетки хиляди зрители ще наблюдават откриващото събитие за “Пловдив - Европейска столицата на културата”. Артистичният директор на фондация "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева и шефът на немската компания-организатор "Фаза 7" Свен Сьорен Байер представиха пред медиите сценария на откриващото събитие на Европейската столица на културата, което ще се проведе на 12 януари 2019 година. Очаква се то да събере между 50 и 80 000 зрители, които ще имат видимост от 360 градуса към изявите. Те ще се изпълняват на кула, построена на бул. "Цар Борис Трети Обединител". Тя ще има 6 нива, а височината й е 25 м. Ще бъде осветена от 3350 осветителни тела, а в строежа й ще участват над 200 души. Шоуто започва в 19:00 часа, но организаторите призовават хората да идват по-отрано, тъй като достъпът ще бъде единствено пешеходен.

Първи на сцената ще излезе Теодосий Спасов, който ще изпълни народна музика и авторска композиция, създадена специално за събитието. В нея ще се включат повече от 200 кукери от Пловдив и региона, както и 22-ма ученици от Националното училище за сценични кадри, също и 150 ученици от Спортното училище.

Следва изпълнение на ансамбъл "Тракия" с нова хореография на Лидия Клемент, подкрепени от видео и светлини. После над 200 хористи ще изпълнят творба на театралния композитор Христо Намлиев.

В рамките на шоуто следват академичният хор при АМТИИ, хор "Гаудеамус", хор "Иван Спасов", хор "Детска китка", Хорът на пловдивските момчета и на Държавна опера-Пловдив. В техните изпълнения ще се включат и 20 гайдари. След хоровите изпълнения, на кулата се качват арфисти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, които ще свирят на лазерни арфи. На двете странични сцени до тях ще излязат танцьори, а малко по-късно в танците са поканени да се включат и зрителите. Финал на едночасовото шоу ще бъде изпълнението на Валя Балканска и на гайдаря Петър Янев.

Купонът ще продължи в по-свободен стил с немския диджей Шилер.

Откриващото събитие на 12-и януари е кулминацията в откриващия уикенд, който започва на 11-и януари и продължава до 13-и, когато е предвиден празник за деца. Шоуто вече се репетира в СКЛАД в Тютюневия град. Много цвят ще има в шоуто, а организаторите поканиха зрителите да идват с ярки шапки.

Още не е ясна прогнозата за времето за съответния ден. Резервен вариант за място няма, така че организаторите се надяват зрителите да издържат. Всички откриващи събития в градовете, които досега са били Европейска столица на културата, се правят на открито и обикновено привличат най-много хора за цялата година.

Коментари