Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
81 са вече заразените с коронавирус в България
81 са вече заразените с коронавирус в България
Снимка: БГНЕС
81 са вече заразените с коронавирус в България Вторник, 17.03.2020 г., 17:36 ч. Вече има случаи в Перник, Ловеч, Лом и Благоевград

Пациентите с потвърден коронавирус в България нараснаха до 81. Има разширяване на точките, които са засегнати – в Ловеч един, в Перник – двама. Това стана ясно от брифинга на ген. Венцислав Мутафчийски.

Във Варна има два нови потвърдени случая на COVID-19.

Основно пациентите са съсредоточени в София, Плевен, Габрово, както и един пациент под наблюдение в Лом. В Благоевград се потвърдени две положителни проби.

В София има разширяване на болниците, в които има положителни проби. Става дума за "Софиямед", където има един пациент, който ще остане под наблюдение и карантина. Той е с едностранна пневмония, но е в стабилно състояние.

Има три случая със сигурност, които имат генерична връзка с Банско, уточни още председателят на Националния оперативен щаб.

По думите на Мутафчийски всички случаи са в средно тежко състояние или са с лека симптоматика, освен една пациентка на 80 години, при която състоянието е малко по-деликатно. При децата заболяването протича почти без симптоми.

На въпрос за ситуацията при жени, които са бременни или са заченали по време на епидемията, Мутафчийски каза, че към момента няма данни вирусът да причинява проблеми. Той уточни, че все пак тази коронавирусна инфекция е сравнително нова и все още няма окончателни изводи. По отношение на това, че бременните жени не могат да правят необходимите изследвания и консултации по време на бременността, заради ограниченията за посещение на болнични заведения, генералът заяви, че не е запознат с процедурите. Той обеща, че по всички тези въпроси ще се направи консултация със специалисти и още утре ще внесат повече яснота.

Коментари