Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
A-ha влязоха в клуба на "милиардерите"
A-ha влязоха в клуба на
Снимка: кадър YouTube
A-ha влязоха в клуба на "милиардерите" Сряда, 19.02.2020 г., 12:34 ч. Клипът на класиката “Take On Me” премина бариерата от 1 милиард гледания в YouTube

Видеото на класиката от 1985г. “Take On Me” на A-ha премина бариерата от 1 милиард гледания в YouTube, с което норвежкото електро-поп трио заслужи специално място в музикалната история.

Това е един от малкото клипове, създадени преди 90-те, който успява да влезе в клуба на "милиардерите". В него са също “November Rain” на Guns N’ Roses и “Bohemian Rhapsody” на Queen. A-ha са първите изпълнители от континентална Европа и първите поп артисти с такова постижение. Освен това, “Take On Me” е първото видео от своята ера, което използва илюстраторската техника "ротоскопиране".

Песента “Take On Me” е издадена първоначално през 1984г., но не прави особено впечатление. Следващата година обаче се появява отново, този път с новаторския клип режисиран от Steve Barron, в който скицирани с молив анимации се смесват с кадри от действителността. Визуализацията става голям хит и изстрелва A-ha към световната слава. Сингълът достига номер 1 в класациите в 36 територии. Дебютният албум на триото "Hunting High And Low" се изкачва до второто място във Великобритания и до 15-а позиция в САЩ, като успява да запише и още един хит в топ 20 - “The Sun Always Shines on TV”.

Rhino Records ще отпразнува милиарда гледания на клипа с колекционерски издания, сред които запис на видеото на VHS касета, ексклузивни издания - едното с автографи от тримата музиканти в групата и друго - с илюстрации на аниматорите на клипа Michael Patterson и Candace Reckinger, които стоически са създали над 10 000 рисунки за анимираните части.

“Take On Me” наскоро се сдоби с възстановено и подобрено видео в 4K резолюция.

Днес A-ha стартират турне в Австралия, една от редките им изяви в последните години.

Коментари