Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
„Áга" е българското предложение за "Оскар"
„Áга
„Áга" е българското предложение за "Оскар" Вторник, 10.09.2019 г., 12:33 ч. Националният съвет за кино избра филма на Милко Лазаров за надпреварата за наградата на Американската филмова академия за чуждестранен филм

Националният съвет за кино с председател Владимир Андреев избра филма „Áга" на режисьора Милко Лазаров за българско предложение в надпреварата за наградата на Американската филмова академия „Оскар" за чуждестранен филм. "Áга" е копродукция между България, Германия и Франция и е втори игрален филм на Милко Лазаров след първия "Отчуждения" от 2013 г., който беше селектиран във Венеция.

Сценаристи на „Áга" са Милко Лазаров и Симеон Венциславов. Операторската работа е дело на Калоян Божилов, а продуцент от българска страна е Веселка Кирякова. В главните роли са Михаил Апросимов, Феодосия Иванова, Галина Тихонова и Сергей Егоров. Музиката е на Пенка Кунева.

Сюжетът е посветен на начина, по който модерният свят променя взаимоотношенията между хората.

Миналата седмица филмът тръгна по кината в САЩ. През 2018 г. прожекция на „Áга" покори "Берлинале", с което стана първият български филм от 29 години насам, получил възможността да закрие големия форум. Лентата вече има близо 40 отличия от различни международни фестивали, сред които за най-добър филм в Кайро, "Златна роза" във Варна, в Любляна и в Сараево. Разпространявана е още в Австралия, Нова Зеландия, Китай, Полша, Швейцария, Франция и Германия.

Коментари