Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Анонимен дарител даде 400 000 лв. за реставрация на къщата на Райна Княгиня
Анонимен дарител даде 400 000 лв. за реставрация на къщата на Райна Княгиня
Анонимен дарител даде 400 000 лв. за реставрация на къщата на Райна Княгиня Сряда, 24.07.2019 г., 16:34 ч. След като бъде възстановена, къщата ще стане музей

Анонимен дарител е дал 400 000 лв. за възстановяването на къщата на Райна Княгиня в София, съобщи bTV.

Къщата се намира на на ул. "Софроний Врачански". В нея Райна Попгеоргиева е прекарала последните 8 години от своя живот. От години сградата е в окаяно състояние.

На сесията на Столичния общински съвет в четвъртък съветниците ще гласуват приемането на дарението, обясни кметът на район "Сердика" Тодор Кръстев.

За реконструкцията и реставрацията на сградата има проект, който е одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство, обясни районният кмет.

Още през февруари е издадено разрешение за възстановяване на постройката в автентичния ѝ вид, тя е обявена за паметник на културата от местно значение.

След като бъде възстановена, къщата ще стане музей.

"Работим с наследниците на Райна Попгеоргиева, не бива да се забравя, че тя е първият дипломиран акушер в София и основател на "Майчин дом", тя е една от най-забележителните българки на всички времена", коментира Тодор Чобанов, зам.-кмет на София.

Коментари