The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
Apple разработва технология, която разпознава лицето с маска
Apple разработва технология, която разпознава лицето с маска
Снимка: pexels.com
Apple разработва технология, която разпознава лицето с маска Събота, 23.01.2021 г., 09:00 ч. За новата технология маските и очилата няма да са проблем.

Apple работи по напълно нова система за лицево разпознаване. За патента за технология, регистриран от Службата за патенти и търговски марки на САЩ.

Системата е коренно различна от Face ID, която Apple използва от няколко години. Последната е активно критикувана от потребителите през 2020 г., когато поради пандемията от коронавируса лицата им са покрити с маски. За новата технология маските и очилата няма да са проблем.

Патентът се основава на така наречената топлинна карта на лицето, която е уникална за всеки човек и е почти невъзможно да се заблуди. По време на сканирането смартфонът създава мрежа с различни повърхности на лицето на потребителя, за всяка от които ще бъде създаден топлинен подпис.

Не е обаче напълно ясно как ще работи новата Face ID при по-сложни условия – при повишени телесни температури или при минусови температури на околната среда. Във всеки случай технологията все още е далеч от практическо внедряване в iPhone и iPad.

Коментари