Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Авангардната фетална диагностика - фокус на IV-ти международен конгрес по Майчино-фетална медицина
Авангардната фетална диагностика - фокус на IV-ти международен конгрес по Майчино-фетална медицина
Авангардната фетална диагностика - фокус на IV-ти международен конгрес по Майчино-фетална медицина Четвъртък, 02.05.2019 г., 10:46 ч. Форумът събира лекари в Боровец от 10 до 12 май тази година

Авангардните постижения в областта на Майчино-феталната медицина ще дискутират чуждестранни и наши лекари от всички специалности с отношение към здравето на плода и майката на Четвъртия международен конгрес по Майчино-фетална медицина. Форумът е тридневен и ще се проведе от 10 до 12 май в хотел Рила, Боровец.

Очаква се събитието да събере на едно място над 350 специалисти от всички области на медицината, ангажирани с майчиното и детското здраве, а именно: Акушерство и Гинекология, Фетална медицина, Неонатология, Хирургия, Генетика, Детска кардиология, Детска кардиохирургия, Ендокринология, Образна диагностика, Клинична лаборатория и др. Конгресът е одобрен и подкрепен от най-престижната школа в сферата - Fetal Medicine Foundation, London.

Акценти ще бъдат навременната високоспециализирана диагностика и проследяването на бременността, последните данни от феталната хирургия, резултатите от направените в последните години скрининги за прееклампсия и преждевременно раждане.

Ще бъдат представени данни от 1-ви триместър скрининг през последните 10 години на национално ниво. „За този период бе постигнато много по-широко обхващане на бременните жени и с 50% нарастна броят на разпознатите навременно бременности с хромозомни и генетични дефекти“, съобщава д-р Мария Янкова – председател на Асоциацията по Майчино-фетална медицина. Ще бъде отчетен и приносът на въвеждането на Хорионбиопсията (CVS) в рутинната употреба, което драстично снижава неблагоприятните усложнения при неблагополучна бременност.

Програмата ще покрие теми като хипертония и диабет по време на бременност, новости в генетичните изследвания, лечението на вродени дефекти вътреутробно и след раждането, съвременните терапевтични подходи в неонатологията, педиатричните и хирургичните специалности.

Събитието се организира от Асоциацията по Майчино-фетална медицина, на което българските и чуждестранните специалисти ще обменят опит при установяване, проследяване и терапия на усложнена бременност, както и по отношение на мултидисциплинарния подход при профилактика на усложненията през интраутробния и ранния неонатален период.

Организационният комитет се оглавява от д-р Мария Янкова, д-р Виолета Стратиева и д-р Петя Чавеева.

„Ръководителят на Центъра по Фетална медицина в King’s College Hospital в Лондон проф. Кипрос Николаидес, чиито ученици сме, ще бъде акцент на конгреса", подчертават от организационният комитет. Сред изтъкнатите лектори са още началникът на Клиниката по детска кардиохирургия на Университета в Хайделберг проф. Цветомир Луканов, проф. Ранджит Аколекар от Британския King’s College Hospital, д-р Мария дел Мар Гил от Университетската болница в Мадрид, д-р Уолтър Пласения, Проф. Макридимас и други.

Преди научната част на събитието ще се проведе безплатен курс по специализирана пренатална диагностика “Hands on techniques”.

Предвиден е и конкурс за студенти и специализанти за най-интерсен клиничен случай в Майчино-феталната медицина. Наградата за отличените ще бъде участие в 18-ия Световен конгрес по Фетална Медицина, 25-29 юни, 2019 г., Аликанте, Испания.

Конгресът е насочен освен към акушер-гинеколози, неонатолози, детски кардиолози, детски кардиохирурзи, ехокардиографисти, ендокринолози, хирурзи, специалисти по образна диагностика, генетици, така и към специализиращи лекари, професионалисти по здравни грижи и студенти, които имат за цел да развиват кариерата си в посока майчино-фетална медицина.

Регистрацията продължава да е активна на страницата на Асоциацията www.mfmbg.org

Коментари