The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
Авокадото намалява риска от сърдечно-съдови заболявания
Авокадото намалява риска от сърдечно-съдови заболявания
Снимка: unsplash.com
Авокадото намалява риска от сърдечно-съдови заболявания Събота, 09.04.2022 г., 07:31 ч. Проучването установило, че при тези, които са консумирали поне две порции от половин авокадо или цяло авокадо седмично, рискът от сърдечносъдови заболявания е бил с 16% по-нисък.

Хората, които консумират поне две порции авокадо седмично (всяка порция е половин авокадо), са с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания от тези, които консумират авокадо рядко или никога, според ново американско проучване на голям брой хора за дълъг период от време.

Изследователите към Харвардския университет са анализирали данни за близо 69 000 жени на възраст 30-55 години и 41 700 мъже на възраст 40-75 години, без онкологични заболявания, коронарна болест на сърцето или инсулт в началото на изследването.

Проучването установило, че при тези, които са консумирали поне две порции от половин авокадо или цяло авокадо седмично, рискът от сърдечносъдови заболявания е бил с 16% по-нисък, а рискът от коронарна болест на сърцето - с 21% по-нисък.

Замяната на една дневна порция маргарин, масло, яйце, кисело мляко, сирене или преработено месо, като бекон, със същото количество авокадо се свързва с намаляване на сърдечно-съдовите инциденти с 16% до 22%.

Коментари