Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
БАН: Няма опасност от радиационно замърсяване
БАН: Няма опасност от радиационно замърсяване
Снимка: БГНЕС
БАН: Няма опасност от радиационно замърсяване Вторник, 21.04.2020 г., 17:23 ч. От Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика следят радиационния фон и потвърдиха, че няма повод за притеснения във връзка с пожара край АЕЦ "Чернобил"

Експертите от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на Българската академия на науките (БАН) на базата на съществуващата мониторингова система на института потвърждават, че няма повишаване на радиоактивния фон в страната в последните седмици, няма риск за населението на България и не се налага предприемане на радиационно-защитни мерки, се казва в съобщение до медиите от днес.

То се появява, след като на извънредна пресконференция снощи същото беше съобщено от ръководителя са пожарната комисар Никола Николов, директора на Националния институт по метеорология и хидрология Христомир Брънзов и ръководителя на Националния оперативен щаб за ограничаване на разпространението на коронавируса Венцислав Мутафчийски. 

Пожарът в зоната с ограничен достъп около АЕЦ "Чернобил" избухна на 4-и април и обхвана площ от над 100 хектара гори и треви. Огънят достигна в непосредствена близост до площадката на АЕЦ "Чернобил" и намиращото се близо до нея хранилище за високоактивни радиоактивни отпадъци от ядрените съоръжения в Украйна.

От БАН уточняват, че дори пламъците да навлязат на самата площадка, всички съоръжения на нейна територия, в които има радиоактивни вещества, са от негорими материали. На пресконференцията снощи беше уточнено, че пожарът вече е потушен.

В съобщението се казва, че непрекъснат мониторинг на гама-фона в България се осъществява от пет ведомства - Изпълнителната агенция по околна среда към МОСВ, Националния център по радиобиология и радиационна защита към МЗ, Главна дирекция "Гражданска защита" към МВР, АЕЦ "Козлодуй" и Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН.

Според данните на БАН за периода 1 - 15.04.2020 г. среднодневните стойности варират от 0.11 до 0.13 микросиверта на час (µSv/h). Среднодневните стойности на радиационния гама-фон за връх Мусала варират през същия период от 0.14 до 0.16 µSv/h. За територията на България естественият радиационен гама-фон е в границите от 0.06 до 0,40 µSv/h.

Коментари