The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
Banksy събра 14.4 милиона паунда за британската здравна служба
Banksy събра 14.4 милиона паунда за британската здравна служба
Снимка: instagram
Banksy събра 14.4 милиона паунда за британската здравна служба Вторник, 23.03.2021 г., 18:15 ч. Неговата картина в чест на медицинските работници беше продадена на търг

Banksy събра внушителната сума от 14.4 милиона паунда за Националната здравна служба на Великобритания, след като неговата картина в чест на здравните работници беше продадена за рекордна сума.

Озаглавената "Game Changer" картина за първи път се появи в болницата в Саунтхамптън през май 2020 г., а днес беше продадена с благотворителна цел на търг.

Анонимният купувач е платил 16.8 милиона британски лири, от които 14.4 милиона ще бъдат дарени на фондацията на Националната здравна служба, която обединява над 250 благотворителни организации, подкрепящи медицински служители, доброволци и пациенти.

Това е най-голямата сума, плащана досега за творба на анонимния британски уличен художник. Според предварителните оценки се очакваше сумата да бъде между 2.5 и 3.5 милиона паунда.

Красноречивата картина показва новите супергерои в ситуацията на пандемия, а именно здравните служители. Тя изобразява малко момче, което си играе с кукла на медицинска сестра с наметало и предпазна маска, докато известни персонажи от комиксите като Батман и Спайдърмен са захвърлени в кошница до него.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Banksy (@banksy)

Реплика на продадената картина ще остане за постоянно изложена в болницата в Саунтхамптън.

Досега най-скъпата картина на Banksy беше "Парламентът на маймуните", която беше продадена през октомври 2019 г. за 9.9 милиона паунда.

Коментари