Banksy събра 14.4 милиона паунда за британската здравна служба

Неговата картина в чест на медицинските работници беше продадена на търг

23 март 2021
social
Снимка от instagram

Banksy събра внушителната сума от 14.4 милиона паунда за Националната здравна служба на Великобритания, след като неговата картина в чест на здравните работници беше продадена за рекордна сума.

Озаглавената "Game Changer" картина за първи път се появи в болницата в Саунтхамптън през май 2020 г., а днес беше продадена с благотворителна цел на търг.

Анонимният купувач е платил 16.8 милиона британски лири, от които 14.4 милиона ще бъдат дарени на фондацията на Националната здравна служба, която обединява над 250 благотворителни организации, подкрепящи медицински служители, доброволци и пациенти.

Това е най-голямата сума, плащана досега за творба на анонимния британски уличен художник. Според предварителните оценки се очакваше сумата да бъде между 2.5 и 3.5 милиона паунда.

Красноречивата картина показва новите супергерои в ситуацията на пандемия, а именно здравните служители. Тя изобразява малко момче, което си играе с кукла на медицинска сестра с наметало и предпазна маска, докато известни персонажи от комиксите като Батман и Спайдърмен са захвърлени в кошница до него.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Banksy (@banksy)

Реплика на продадената картина ще остане за постоянно изложена в болницата в Саунтхамптън.

Досега най-скъпата картина на Banksy беше "Парламентът на маймуните", която беше продадена през октомври 2019 г. за 9.9 милиона паунда.

Новини