Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
"Белите дробове на Земята" горят
"Белите дробове на Земята" горят Петък, 23.08.2019 г., 11:30 ч. В Амазонка се намират една трета от първичните гори в света, а една четвърт от видовете на планетата са открити там

Амазонка е най-голямата тропическа гора в света, обхващаща 5,5 милиона квадратни километра, екологично съкровище, застрашено от масово обезлесяване и горски пожари.

Светилище на биоразнообразието

Басейнът на Амазонка, простиращ се на 7,4 милиона квадратни километра, обхваща близо 40 процента от Латинска Америка и е на територията на девет държави: Боливия, Бразилия, Колумбия, Еквадор, Френска Гвиана, Гвиана, Перу, Суринам и Венецуела. Около 60 процента от Амазонка е в Бразилия.

Амазонската джунгла, от която 2,1 милиона кв. км е защитена зона, е дом за огромно биологично разнообразие, което е уникално в света.

Една четвърт от видовете на Земята са открити там, а именно 30 000 вида растения, 2500 риби, 1500 птици, 500 бозайници, 550 влечуги и 2,5 милиона насекоми, според организацията на Договора за сътрудничество в Амазонка (ACTO).

През последните 20 години там са открити 2200 нови вида растения и гръбначни животни.

„Белите дробове на Земята“

В Амазонка се намират една трета от първичните гори в света, а река Амазонка и нейните притоци осигуряват 20 процента от прясната вода на Земята.

Амазонка е най-голямата река в света и - по някои изчисления, откакто са извършени нови изследвания през 2007 г. - най-дългата, течаща на 6 900 километра.

Гората действа като въглеродна гъба, абсорбираща повече въглероден диоксид, отколкото отделя кислород, и съхранява от 90 до 140 милиарда тона въглероден диоксид, което спомага за регулирането на глобалното затопляне, според Световния фонд за дивата природа (WWF). Но обезлесяването намалява този капацитет за усвояване.

Дом за 420 племена

Амазонка е населена от поне 11 000 години и днес наброява 34 милиона души, от които две трети живеят в градове.

Близо три милиона са индианците, които са членове на около 420 различни племена, около 60 от които живеят в пълна изолация, според ACTO. Индианците в Амазонка говорят 86 езика и 650 диалекта.

Най-голямото племе е Тикуна, наброяващ около 40 000 души, които живеят в Бразилия, Перу и Колумбия, според Survival International.

Бразилският индиански вожд от племето Каяпо, Раони Метуктире, е водещият участник в кампанията срещу обезлесяването в Амазонка и обикаля света в продължение на три десетилетия, призовавайки за запазване на гората и нейното коренно население.

Манаус, столицата на Амазонка

Манаус е столицата на щата Амазонас, най-големия в Бразилия и обхващащ 1,5 милиона кв.км. Основан от португалците през 1669 г. на брега на Рио Негро, близо до мястото, където се влива в река Амазонка, Манаус има население от 1,8 милиона души.

След бързо разрастване в края на 19 век поради търговията с каучук, градът преминава през голям упадък, продължил до създаването на зона за свободна търговия през 1967 г.

Манаус сега живее главно от индустриалния си сектор, внася резервни части и изнася крайни продукти, по-специално електронно оборудване.

След Сао Пауло и Рио де Жанейро, Манаус е третият основен икономически център на Бразилия.

Масово обезлесяване

Почти 20 процента от гората на Амазонка е изчезнала през последния половин век според WWF и обезлесяването се ускорява.

След като президентът на Бразилия Жаир Болсонаро пое властта в началото на 2019 г., процентът на обезлесяване до юли стана близо четири пъти по-висок, отколкото година по-рано, според сателитна система, известна като DETER, която се използва от Националния институт за космически изследвания (INPE).

Според INPE, който проследява изсичането на тропическите гори, около 2554 кв.км от гората на Амазонка са били изсечени през юли, което е 278 процента повече отколкото преди година.

Основните причини за обезлесяването са соята и животновъдството, изграждането на водноелектрически язовири и пътища, добивната промишленост и горските пожари.

Освен с богатото си биоразнообразие, Амазонка е богата на минерални ресурси, включително злато, мед, тантал, желязна руда, никел и манган.

Сега части от гората са погълнати от пожари.

Данните от INPE показват, че близо 73 000 горски пожара са били регистрирани в Бразилия между януари и август - най-високият брой от 2013 година насам. Повечето от тях са били в Амазонка.

За сравнение, през първите осем месеца на 2018 година те са били 39 759.

Коментари