Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Бирата поскъпва заради глобалното затопляне
Бирата поскъпва заради глобалното затопляне
Бирата поскъпва заради глобалното затопляне Вторник, 16.10.2018 г., 09:08 ч. Бира, шоколад, кафе и вино могат да станат по-редки и по-скъпи

Бира, шоколад, кафе и вино, това са някои от малките ни удоволствия, които глобалното затопляне може да направи по-редки и по-скъпи, твърдят учени.

Увеличаването на екстремните топлинни вълни и сушата вероятно ще навредят в бъдеще на производството на ечемик, който е ключова съставка за бира, съобщава Си Би Ес. Загубите на добив на ечемик могат да достигнат до 17% твърдят експерти.

Това означава, че цената на бирата може да се удвои. А в страни като Ирландия, където цената на варенето е вече висока, това може да доведе до утрояване на цените.

Съавторът на изследването Стейв Дейвис от университета в Калифорния заяви, че проучването е направено да докаже, че измененията в климата ще се отразят на всички аспекти на живота ни.

Стив Дейвис е любител на IPA (тип бира) и споделя, че това проучване е родено от любов и страх. Той и колегите му разглеждат само взаимовръзката между топлинните вълни и сушата, а не общото затопляне, което обаче ще засегне и районите, в които зърнената култура расте.

Коментари