Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Брайън Мей изследва произхода на астероиди
Брайън Мей изследва произхода на астероиди
Снимка: esa.int
Брайън Мей изследва произхода на астероиди Вторник, 02.06.2020 г., 18:16 ч. Китаристът на Queen има диплома по астрономия от Имперския колеж в Лондон

Китаристът на Queen и астрофизик Брайън Мей изследва заедно с други специалисти произхода на два сходни астероида - Бену и Рюгу, съобщиха от Европейската космическа агенция.

Екипът изследователи е симулирал с помощта на суперкомпютър мащабен сблъсък на астероиди, за да изследва произхода им. Резултатите са публикувани в сп. "Нейчър комюникейшънс", а Брайън Мей е съавтор на публикацията.

Астероидите Бену и Рюгу, посетени съответно от сондата на НАСА "ОЗИРИС-РЕкс" и японската "Хаябуса 2", имат сходна плътност и идентична форма. На Бену, който е с диаметър 525 метра и е доста "млад" за астероид - 100 милиона години, има доста повече вода, отколкото на Рюгу, с диаметър един километър.

"Формата на астероидите и нивото на вода са реални индикатори за проследяване на произхода и историята им", казва Брайън Мей.

Ръководител на изследването е Патрик Мишел, директор по изследванията във френската Обсерватория на Лазурния бряг и водещ учен на мисията "Хера" на Европейската космическа агенция.

При компютърната стимулация учените стигнали до заключението, че по всяка вероятност астероидите, образували се след космически сблъсък, са придобили характерната си сферична форма заради натрупването на материя около централния диск и разпределението й в сфера, която се дооформя в рамките на по-малко от един милион години.

Брайън Мей е работил заедно с Клаудия Манцони от Лондонската компания за стерескопия за създаване на трииизмерни изображения на случващото се непосредствено след космическия сблъсък, когато отделните фрагменти са с различна температура и съответно ниво на хидратация.

"По време на сблъсък е възможно да се оформи астероид като Бену, който се е затоплил по-малко и друг, от по-нагорещена материя, какъвто е Рюгу", пояснява Мей.

Китаристът на Queen е работил съвместно с екипите на "Хаябуса 2" и "ОЗИРИС-РЕкс". Той е и член на надзорния съвет на проекта НЕО-МАПП, финансиран по програмата "Хоризонт 2020" на Европейската комисия.

Брайън Мей има докторска степен по астрономия от Имперския колеж в Лондон.

Коментари