Brian May не е доволен от промените в наградите БРИТ

Британските музикални отличия вече ще се раздават в полово неутрални категории

26 ноември 2021
social
Снимка от facebook

Китаристът на Queen, Brian May, се присъедини към недоволните от решението на Британските музикални награди да заменят категориите за най-добри певец и певица с една обща, полово неутрална категория "артист на годината". 

На въпрос от британския вестник The Sun за това дали премахването на разделените по пол категории ще ощети жените в музикалния бранш, музикантът отговори: “Честно казано, не знам дали това поставя една група в неизгодна позиция, но мисля че решението не е обмислено достатъчно добре. Не знам какви ще са дългосрочните последици. Много неща работят доста добре и няма нужда да ги пипаме. Мисля че, някои неща трябва да бъдат, каквито са били. Важното е да има справедливост и равен шанс, независимо кой си, а това в момента всъщност не се случва, защото всеки прави прибързани заключения и всеки се страхува да не направи нещо грешно. Намирам го за доста смущаващо. Мисля си, че нещата не вървят много добре".

Решението за замяна на категориите за певец и певица с полово неутралните "артист на годината" и "международен артист на годината" беше обявено във вторник от организаторите на наградите БРИТ. В изявление беше обяснено, че промяната се прави, за да може творците да бъдат отличени само и единствено за тяхната музика и работа, вместо за това как избират да се самоопределят или как другите ги виждат. А това било част от "решителността на церемонията да се развива и да бъде колкото е възможно по-приобщаваща и по-значима". 

Промяната обаче предизвика опасения, че жените, които и сега често остават ощетени в доминираната от мъже индустрия, ще бъдат в още по-неизгодна позиция за получаване на признание под формата на награди. 

През последните две години в категорията "Най-добра песен", в която има 10 номинирани, е фигурирала само по една песен на певица - Dua Lipa тази година и Mabel през 2020 г.

Миналата година, в две на пръв поглед полово неутрални категории - за най-добра група и за най-добър албум - нямаше и една номинирана жена. 

По-рано тази седмица секретарят по културата на Великобритания Nadine Dorries също изрази опасения във връзка с решението: “Доста тъжно решение. Тревогата ми е, че към жените няма да се подхожда справедливо в бъдеще". 

Новини