Британските музиканти с подписка срещу условията след Брекзит

Звезди като Ed Sheeran и Elton John ще трябва да си вадят виза и да попълват множество документи за оборудването си, за да правят концерти в страни от ЕС

20 януари 2021
social
Снимка от facebook

Над 100 британски музиканти - от поп и рок звезди като Ed Sheeran, Sting и Roger Waters от Pink Floyd, до класически виртуози и диригента Simon Rattle, заявиха, че турнетата им в Европа са застрашени заради Брекзит.

В писмо, публикувано от в. Times, музикантите заявяват, че правителството е нарушило обещанието си да договори те да пътуват без визи в ЕС. "В споразумението с ЕС зее дупка и вместо обещаното свободно движение за музикантите, сега всички, ангажирани в европейско турне, ще трябва да си вадят скъпи разрешителни за работа и да оформят планина от документи за оборудването", пишат те. "Допълнителните разходи ще направят много турнета неосъществими, особено за младите и изгряващи музиканти, които и без това трудно се задържат над водата заради забраните за изпълненията на живо, предизвикани от COVID-19".

Великобритания излезе от ЕС на 31-и декември миналата година. Една от последиците е, че това слага край на свободното движение и на британците в ЕС, и на европейските граждани във Великобритания. Музикантите призоваха правителството да постигне реципрочно споразумение за изпълнителите на турне.

Отвореното писмо е подписано също от музикантите от Sex Pistols, Iron Maiden, Radiohead, Elton John, Peter Gabriel, Brian May и Roger Taylor.

Фронтменът на The Who Roger Daltrey, който е изявен привърженик на Брекзит и твърдеше, че няма да има проблеми за турнетата, също се включи в подписката.

Министърът на културата Каролайн Дайнидж обвини за положението ЕС, като заяви, че британските предложения за представителите на творческите професии са били отхвърлени. Правителството е заявявало, че е готово за допълнителни преговори по въпроса.

Новини