Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
България е на 96-о място в Световния доклад за щастието
България е на 96-о място в Световния доклад за щастието
Снимка: pixabay.com
България е на 96-о място в Световния доклад за щастието Петък, 20.03.2020 г., 16:26 ч. Списъкът съдържа 156 държави и се изготвя по повод днешния Международен ден на щастието

Експерти от ООН обявиха днес Финландия за най-щастливата страна в света за трета поредна година.

Изследователите са провели мащабна анкета за своя Световен доклад за щастието (World Happiness Report) сред жителите на 156 държави, за да оценят техните нива на щастие, вземайки предвид фактори като БВП, социална подкрепа, лична свобода и нива на корупция. Проучването се провежда по повод Международния ден на щастието, който се отбелязва днес.

В първата десетка са още Дания, Швейцария, Исландия, Норвегия, Нидерландия, Швеция, Нова Зеландия, Австрия и за първи път Люксембург.

България се нарежда на 96-о място, след Туркменистан и преди Мароко.

На последно място в класацията е Афганистан, като преди него се нареждат Южен Судан и Зимбабве.

Данните за тази година са събирани през 2018 и 2019 г. и поради това не са повлияни от ограниченията в множество страни заради коронавируса.

Международният ден на щастието се отбелязва всяка година на днешния ден от 2013 г. Решение за това се взима с резолюция 66/281 на Общото събрание на ООН от 28 юни 2012 г. В документа се посочва, че стремежът към щастие и благополучие е сред основополагащите цели на човечеството. Той трябва да намери отражение в целите на държавната политика на всички страни и да стане съставна част на комплексния и балансиран подход за гарантиране на икономически растеж. ООН призовава своите страни-членки, международни и регионални организации, както и гражданското общество, да отбележат подобаващо Международния ден на щастието.

Инициативата за учредяване на деня е на кралство Бутан, където за изчисляване нивото на благополучие на нацията се използва показателят Брутно национално щастие. Той е въведен през 1972 г. от краля Джигме Сингай Вангчук, според когото стандартните макроикономически показатели не отразявали нивото на благополучие в страната. Брутното национално щастие се изчислява по специална методика, свързана с използване на различни показатели - ефикасност на управлението, социална справедливост, защита на околната среда, съхраняване на културното и духовно наследство. Понастоящем в страната съществува държавна комисия за Брутното национално щастие.

През 2013 г. подразделения, определящи държавната политика за достигане социално благополучие на гражданите, бяха създадени към правителствата на Венецуела и Еквадор. През февруари 2016 г. пост държавен министър на щастието беше учреден в ОАЕ. През януари 2017 г. департамент на щастието беше създаден в индийския щат Мадхия Прадеш. През февруари 2018 г. в Дубай беше обявено създаването на Глобална коалиция на щастието, която включва 6 страни - ОАЕ, Казахстан, Коста Рика, Мексико, Португалия и Словения.

През март 2019 г. в Дубай имаше презентация на камери с технологии на изкуствения интелект, които имат за цел да измерят нивото на щастие на клиентите на центровете за управление на транспорта в емирството.

Тази година Йейлският университет предостави възможност на всички желаещи да участват безплатно в онлайн курса "Психология и щастлив живот", който стана най-популярният в историята на висшето училище.

От 2012 г. с подкрепата на ООН се публикува Световен доклад на щастието, в който страните са класирани въз основа на нивото на благополучие на гражданите си. При съставянето му изследователи отчитат показатели, като БВП на човек от населението, продължителност на живота, съблюдаване на гражданските свободи, гаранции за заетост, ниво на корупция, и вземат предвид резултатите от изследвания на общественото мнение.

Анкетираните отговарят на въпроси за нивото на личните свободи, увереността в утрешния ден, щедростта, причините за радост и безпокойство, и др.

Коментари