Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Българите са сред най-нещастните в Европейския съюз
Българите са сред най-нещастните в Европейския съюз
Българите са сред най-нещастните в Европейския съюз Четвъртък, 07.11.2019 г., 16:21 ч. Белгия, Холандия, Австрия и Финландия са страните с най-щастливо население

През 2018 г. над 62% от хората в ЕС на 16 и повече години споделят, че са били щастливи през цялото време (14%) или по-голямата част от времето (48%) през последните 4 седмици, показват нови данни на Евростат.

В сравнение с 2013 г. делът на щастливите хора в ЕС се е увеличил с над 2%.

Белгия, Холандия, Австрия и Финландия са страните с най-щастливо население – над три четвърти от хората (76% в всяка страна) посочват, че са се чувствали щастливи през цялото и по-голяма част от времето за последните 4 седмици. Следват Люксембург, Испания и Дания.

На обратната страна на скалата най-ниско ниво на щастие е регистрирано в Латвия (31%), следвана от България (35%), Хърватия (42%), Литва (45%), Гърция и Румъния (по 46%). В отделно проучване Евростат отбелязва, че нивото на удовлетвореност от живота варира значително в общността, като на дъното е България.

Граждани на ЕС са били запитани „Като цяло колко сте удовлетворени от живота напоследък?“, като отговорът е по скала от 0 до 10, при която 0 е „изобщо не съм удовлетворен“, а 10 – „напълно удовлетворен“.

Най-високо ниво на удовлетвореност е регистрирано във Финландия – 8,1 пункта, следвана от Австрия (8), Дания, Полша и Швеция (по 7,8).

За сравнение България се класира последна с 5,4 точки. След страната ни е Хърватия (6,3), Гърция и Литва (по 6,4). Унгария (6,5) и Латвия и Португалия (по 6,7).

Коментари