Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Български консул събирал такса "коронавирус"
Български консул събирал такса
Снимка: БГНЕС
Български консул събирал такса "коронавирус" Вторник, 07.04.2020 г., 16:55 ч. По 5 евро за български граждани и по 10 евро за чужди

Случай на незаконно събиране на такса „коронавирус“ установи Министерството на вътрешните работи в консулската ни служба в Нидерландия. Прекратена е задгранична командировка и е образувано дисциплинарно производство срещу наш дипломат в Хага.

По разпореждане на външния министър Екатерина Захариева е прекратена задграничната командировка на Свилен Илиев – завеждащ консулската служба в посолството ни в Хага.

Причината за отзоваването на Илиев е събиране на незаконна такса „коронавирус“ от посетителите в консулската служба – по 5 евро за български граждани и 10 евро за чужди граждани.

Според Закона за държавните такси парични суми се събират от органите на съдебната власт, на други държавни и бюджетни организации в размери, определени официално от Министерския съвет. А таксите за консулски услуги са описани именно в този закон.

В съобщение на Министерството на външните работи Екатерина Захариева казва, че подобно поведение не може да бъде толерирано и не е съвместимо с работата на българските дипломати.

Освен, че е образувано дисциплинарно производство срещу консула Свилен Илиев, поискани са и обяснения от посланика ни в Нидерландия Румен Александров.

Коментари