Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
„Чандраян-2“ се отправи към Луната
„Чандраян-2“ се отправи към Луната
„Чандраян-2“ се отправи към Луната Сряда, 14.08.2019 г., 15:20 ч. Прилуняването на индийския апарат е планирано за 7 септември

Индийската организация за космически изследвания извърши маневра за преминаване на космическата станция „Чандраян-2“ от околоземна орбита към траектория на полет към Луната, предаде ТАСС. Както бе оповестено на сайта на организацията, апаратът по-рано постепенно бе повдигнат на по-висока околоземна орбита, а след маневрата е планирано към 20 август да бъде изведен в окололунна орбита.

„Чандраян-2“ успешно извърши заключителната маневра по корекция на орбитата си и се отправи към Луната", оповести индийското космическо ведомство. „По-рано орбитата на космическия апарат постепенно бе повдигана пет пъти от 23 юли до 6 август“, допълниха оттам.

Космическата станция „Чандраян-2“ стартира към Луната на 22 юли. Очаква се космическият апарат да се доближи до естествения спътник на Земята на 20 август, а след това ще започне и да избира площадка за кацане на спускаемия модул в района на Южния полюс. Прилуняването е планирано за 7 септември.

Космическият апарат „Чандраян-2“ включва орбитален модул, спускаем модул и луноход. Планирано е спускаемият модул „Викрам“ да достави на лунната повърхност 27-килограмовия луноход „Прагиян“, който ще функционра най-малко един лунен ден (14 земни денонощия). Предвижда се орбиталният модул да функционира около година.

Както по-рано съобщи индийското космическо ведомство, районът на Южния полюс не е избран случайно за кацане на апарата. Тази част от Луната досега не е била изследвана. Сред главните цели на експедицията ще е търсенето на вода. Освен това в района на Южния полюс има образувания от лунни скали, които могат да разкажат за геоложката история на естествения спътник на Земята.

Коментари