Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Честит празник на виното и лозарите
Честит празник на виното и лозарите
Снимка: pxhere.com
Честит празник на виното и лозарите Петък, 14.02.2020 г., 08:36 ч. В Плевен и Мелник организират зарязване на лозята, дегустации, турове, музика и местни храни

На 14 февруари честваме Трифон Зарезан – денят на виното, лозарите, кръчмарите и градинарите.

Според православната църква, Свети мъченик Трифон е роден около 225г. в село Комсада. Той живее праведно и загива заради отказа си да отхвърли християнската вяра. По време на гоненията срещу християните светецът е арестуван, подложен на мъчения и обезглавен.

Първоначално в България на 14 февруари се чествал Трифоновден – в почит на Свети мъченик Трифон, смятан за покровител на лозарите, винарите и кръчмарите.

След приемането на григорианския календар празнуването му се измества на 1 февуари, а 14 февруари започва да се отбелязва като Деня на лозаря.

Единственият у нас Институт по лозарство и винарство в Плевен днес очаква много гости за празника Трифон Зарезан. Ще се състои ритуала "зарязване на лозята" и ще бъде дегустирано вино, произведено от института. Традиционно за празничното веселие ще допринесе Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци.

Дни на отворените врати организират винарски изби в района на Мелник. От 14 до 16 февруари всяка от участващите изби ще представи своя програма. Традиционно за празника Трифон Зарезан ще има зарязване на лозята, дегустации, турове, музика и местни храни.

Коментари