Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Човек зарази тигър с коронавирус
Човек зарази тигър с коронавирус
Снимка: pixabay.com
Човек зарази тигър с коронавирус Понеделник, 06.04.2020 г., 15:13 ч. Случаят е от зоологическата градина на Бронкс в Ню Йорк

Tигър от зоологическата градина на Бронкс в Ню Йорк е с положителна проба за респираторно заболяване, предизвиквано от новия коронавирус. Според главния ветеринар на зоопарка Пол Кейл това е първият известен случай, при който диво животно се разболява, след като е заразено с COVID-19 от човек.

Надя, четиригодишен малайски тигър, е развила суха кашлица. С такива симптоми са още сестра й Азул, два амурски тигъра и три африкански лъва, като от зоопарка са тествали единствено Надя, тъй като състоянието й е било най-тежко и е започнала да губи апетита си.

Зоопаркът е затворен от 16-и март заради пандемията, а един от тигрите е показал признаци на заболяване на 27-и март. От Дружеството за опазване на дивата природа, което стопанисва зоопарка, очакват всички животни да се възстановят напълно.

Според главния ветеринар на зоопарка Надя се е заразила от служител, който няма симптоми, но е носител на вируса. Засега няма яснота кой от персонала е заразил тигъра.

"Това е първият случай в света, при който човек е заразил диво животно и то се е разболяло", каза Кейл. Той добави, че планират да споделят откритията си с други зоологически градини и здравни институции.

В света има случаи с няколко котки и кучета, които са били заразени с вируса след контакт с болни хора, но към момента няма данни, че впоследствие животните могат да участват в разпространението на вируса.

След случая с тигъра Надя от министерството на земеделието на САЩ уточниха, че са необходими допълнителни проучвания, за да се разбере дали и как различните животни могат да бъдат засегнати от COVID-19.

Наскоро членът на националния щаб проф. Тодор Кантарджиев заяви, че животните заболяват от друг вид коронавирус, като засега няма данни те да са преносител на COVID-19.

Коментари