Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Да загасим светлините за час в името на природата
Да загасим светлините за час в името на природата
Да загасим светлините за час в името на природата Събота, 30.03.2019 г., 09:00 ч. Часът на Земята тази година е под мотото "Свържи се с природата"

Часът на Земята ще бъде отбелязан днес под мотото "Свържи се с природата". В 20.30 ч. милиони хора по света ще изключат символично осветлението в домовете си за един час, за да покажат своя ангажимент към планетата и да напомнят, че малки всекидневни жестове могат да спасят много ресурси.

Часът на Земята е международна инициатива за насочване на вниманието към всекидневното поведение за опазване на природата. Тя се организира за първи път през 2007 г. от Световен фонд за дивата природа (World Wide Fund for Nature, WWF) и по традиция се провежда в последната събота на март между 20.30 и 21.30 ч. От Айфеловата кула до Операта в Сидни и от Емпайър Стейт Билдинг до Бурж Халифа в Дубай хиляди емблематични сгради ще изгасят светлините в знак на солидарност и за да насърчат правителствата, бизнеса и отделните хора да дадат своя принос към изграждането на устойчиво бъдеще за всички.

В България Часът се превръща в Ден с поредица от събития. Българският офис на световната природозащитна организация WWF координира за втора поредна година събития през целия ден, извън символичния час без електричество, който ще започне в 20.30 ч.

Няколко събития с послания за практични всекидневни начини да помагаме за опазване на природата са организирани през целия ден. От 10.00 до 18.00 ч. в градинката на Народния театър "Иван Вазов" в София врати ще отвори фермерският пазар "От нашата ферма – с любов за вас!", който е пример за това как опазената природа подпомага развитието на бизнеса и как всеки може да бъде отговорен потребител. Заедно с богатото разнообразие от фермерски и занаятчийски храни на малки производители, WWF организира и тематични работилници. Мобилни пунктове за събиране на текстил, стара техника и опасни отпадъци ще бъдат разположени на паркинга на площад "Батенберг". Сградата на НДК ще бъде осветена в зелено.

От 20.30 до 21.30 ч, както всяка година, ще се състои кулминацията на събитията пред Народния театър "Иван Вазов" - докато емблематични за столицата сгради са в мрак, WWF организира акустичен концерт и огнено шоу.

Нощно изкачване на Черни връх се организира за трета поредна година от WWF и Българската асоциация за ски в свободен и екстремен стил (БАССЕС). Сборният пункт ще бъде пред х. Алеко в 19:30 ч., като от участниците се изисква единствено да се снабдят с челници и дрехи, съобразени с климатичните условия. Походът е не само за удоволствие, но има и своята благородна кауза - на фона на заплахата от климатичните промени и загубата на биоразнообразие той иска да привлече общественото внимание към нуждата горите, въздухът и чистата вода да бъдат възможно най-добре защитени.

Последните проучвания на WWF в десет от най-богатите на биоразнообразие страни по света показаха, че едва 40% от хората свързват ползите от природата с жизнени потребности като храна, вода и чист въздух. Всъщност природата ни осигурява услуги на стойност 125 трилиона долара годишно, които сме свикнали да приемаме за даденост, сочи докладът на WWF "Жива планета".

"Природата е съществена част за всекидневния живот на всички нас. На нея дължим нашето икономическо благоденствие и развитие, нашето здраве, нашето благосъстояние, нашето оцеляване. Но въпреки това ние тласкаме планетата до лимита ѝ, поставяйки природата под сериозна заплаха," каза Марко Ламбертини, генерален директор на WWF International.

Часът на Земята се заражда в Сидни през 2007 г. и бързо се превръща в най-масовото световно движение с фокус върху природата. Още на следващата година инициативата е подета от 35 държави. Тази година се очаква в Часа на Земята да се включат милиони хора от 188 държави, за да насочат общественото внимание към все по-назряващите екологични проблеми.

Кения например има за цел да засади 1 милиард дървета до 2030 г., за да възстанови горските площи. В Малайзия хората ще отправят петиции с искане опазването на тигрите да се постави като приоритет в националната политика. Индонезия ще опита да се свърже с 5 милиона млади хора и да ги насърчи да започнат "по-зелен" начин на живот. Еквадор настоява за закон за забрана на пластмасата в столицата Кито, а Финландия ще предизвика една четвърт от населението на страната да започне по-благоприятна за планетата диета.

Часът на Земята е много повече от 60 минути на тъмно, казват от WWF-България - движението е помогнало за създаването на 3.5 млн. ха защитена морска зона в Аржентина. Преди приемането на закона едва 1% от крайбрежния район на южноамериканската страна е бил защитен. Часът на Земята вдъхновява засаждането на 500 000 дървета върху ерозирала заради обезлесяване земя в Уганда. Хиляда от тях е дарил лично министърът на околната среда. След подписка, подкрепена от 250 000 граждани, руската Дума одобрява поправка в Закона за защита на околната среда и моретата. Новият закон изисква компаниите да поемат по-голяма отговорност за предотвратяване на нефтени разливи. Миналата година Френска Полинезия извоюва протекция за 5 млн. кв. км. от своите морета в защита на океанските екосистеми. Тайланд и Тайван са въвели образователни програми за опазване на околната среда в училище. В САЩ момичета от скаутското движение са инсталирали стотици хиляди енергоспестяващи крушки. Инициативата на WWF стои още и зад засаждането на 17 млн. дървета в Казахстан; предоставянето на печки, ползващи енергия от възобновяеми източници, на семейства в Непал и Мадагаскар; осветяването на домове със слънчева енергия в Индия и Филипините.

Коментари