Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Децата се връщат в градините и в Пловдив
Децата се връщат в градините и в Пловдив
Снимка: burgas.bg
Децата се връщат в градините и в Пловдив Вторник, 19.05.2020 г., 17:08 ч. Детските заведения се подготвят, а официално отварят врати в първия работен ден на новата седмица

В Пловдив общинските детски градини и ясли, както и млечните кухни, ще подновят работа от 26-и май при засилен медицински контрол, съгласно указанията на здравното и образователното министерство. Заповед за това е издал кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Няма да се изисква медицинска бележка, на входа ще се мери температурата и всяко дете ще бъде проверено за симптоми. Родителите ще попълват декларация за информирано съгласие и за споделена отговорност относно мерките в детските градини/ясли. Също така те трябва да уведомяват персонала за здравословното състояние на детето и ако те самите имат симптоми на заболяване.

В първата седмица след 26-и май в работата ще се включат и медицинските лица от училищата, за да подпомогнат колегите си от предучилищна възраст. За педагогическия и непедагогически персонал ще бъдат осигурени лични предпазни средства.

Още от миналата седмица от Общината са започнали активно подготовка за отварянето на детските градини и ясли. През тази седмица ще се направи допълнителен оглед на сградите и дворовете дали са дезинфекцирани и пръскани срещу кърлежи.

Остава препоръката за всички родители, които могат да гледат децата си вкъщи, да го направят, защото опасността от заразата все още не е отминала.

В анкета на Община Пловдив над 80% от родителите на деца от предучилищна възраст заявиха готовност да пуснат децата си на детска градина. Над 60% от участвалите семейства споделиха, че отварянето на детските градини е пряко свързано със завръщането им на работа.

В същото време има учители, които не желаят да се върнат на работа в подобна среда.

 

Коментари