Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Ден на труда и на международната работническа солидарност
Ден на труда и на международната работническа солидарност
Ден на труда и на международната работническа солидарност Сряда, 01.05.2019 г., 09:00 ч. КНСБ с приемни и информационни кампании за 1-и май

На 1-и май се отбелязва Деня на труда и на международната работническа солидарност. На тази дата много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение. 1-и май е един от официалните празници в България и официален почивен ден.

За първи път опит за честване на празника у нас се прави през 1890 година от Топографското дружество. През 1939 година 1-и май е обявен за официален празник, а от 1945 година комунистическата власт започва да го чества всяка година. След края на комунистическия режим през 1989 година 1-и май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организирането на масови прояви, както по времето на социализма.

Историята на празника се свързва с международното социалистическо движение през XIX век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права. 

КНСБ ще отбележи празника на труда с информационни приемни, хепънинги и кръгли маси за нарушени трудови права в страната. 

Във Варна Конфедерацията ще проведе кампания „Моите права“ в Морската градина. Събитието започва в 11:30 часа.

Във Велико Търново ще бъде представен Докладът за нарушените трудови права на КНСБ.

В Габрово ще заложат на творчески ателиета и хепънинг в местния парк. Събитието започва в 13:30 часа. 

Пловдив залага на концерт на Тони Димитрова и Разградската филхармония, на който ще присъстват членове на КНСБ от цялата област. Проявата започва в 19:00 часа в Дома на културата „Борис Христов“. 

 

Коментари