Десетки общини се отказаха от новогодишната заря

Остава под въпрос дали и гражданите ще се съобразят с каузата срещу празничния ужас за животните и по-чувствителните хора

31 декември 2021
social
Снимка от кадър YouTube

Десетки градове в страната се отказаха от новогодишната заря, като една от основните причини е кампанията на фондация “Четири лапи”, “Красивото за нас е ужасяващо за тях”. Сред тях са София, Пловдив, Велико Търново, Кюстендил, Кърджали и Стара Загора.

Инициативата цели да намали стреса за домашните и бездомните животни, причинен от безсмисленото гърмене и трещене като на война в края на всяка година. Липсата на този излишен шум ще спести тревоги не само на животните, но и на много от по-чувствителните хора, като по-възрастните, тези с увреждания и много малки деца.

Остава въпросът колко от гражданите ще се съобразят с каузата.

Красивото за нас е ужасяващо за тях

Тази година кампанията на фондацията успя да привлече общественото внимание и резултатът е, че в много български градове общинските власти се отказаха от фойерверките, като някои намериха разумни и също толкова празнични алтернативи. 

В София вместо за огнено шоу в небето, парите за пиротехника ще се използват за светлинно такова. От 19 часа в рамките на 15 минути фасадата на Българската народна банка ще оживее в цветове и светлини на фона на български песни.

Заради продължаващата пандемия, за втора поредна година на столичния площад "Батенберг" няма да има и традиционния за 31-ви декември концерт.

Новини