The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
Диетолози: Яжте сладко по 1-2 пъти на седмица
Диетолози: Яжте сладко по 1-2 пъти на седмица
Снимка: pixabay.com
Диетолози: Яжте сладко по 1-2 пъти на седмица Неделя, 11.04.2021 г., 09:21 ч. Според препоръките на СЗО сега не се препоръчва да се консумират повече от 50 грама добавена захар на ден.

Трябва да се консумират сладкиши не повече от 1-2 пъти седмично и децата не бива да се насърчават за това.  

Според препоръките на СЗО сега не се препоръчва да се консумират повече от 50 грама добавена захар на ден. В същото време много експерти сега смятат, че трябва да консумирате не повече 25 грама захар на ден.  

В средна порция палачинки има 30 грама захар. За да се придържате към препоръките, трябва стриктно да контролирате количеството захар и сладкиши в храненето и да ограничите сладките изделия и захарните газирани напитки.

Усилията, предимно от родители, възпитатели и лекари, трябва да бъдат насочени към подпомагане на децата да не злоупотребяват със сладкиши и да избират здравословни алтернативи. Много е важно сладките ястия и храни да не се разглеждат като стимул за децата.  

Диетолози съветват да се избират алтернативи на сладкишите, като плодове, или можете да изберете неподсладени, с ниско съдържание на захар десерти, като желе или мармалад.  

В този случай трябва да се обърне внимание на химичния състав на продукта и съдържанието на захар и прости въглехидрати в него.

Коментари