Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Димът от австралийските пожари ще обиколи поне веднъж Земята
Димът от австралийските пожари ще обиколи поне веднъж Земята
Снимка: Facebook
Димът от австралийските пожари ще обиколи поне веднъж Земята Вторник, 14.01.2020 г., 16:12 ч. Най-новите огнища на пожарите са били толкова големи, че са породили гръмотевични бури, които са издигнали дим в стратосферата на височина до 17,7 км

Димът от австралийските пожари скоро ще направи пълна обиколка на земното кълбо, съобщи Би Би Си, позовавайки се на НАСА.

Около нова година димът от пожарите е пресякъл Южна Америка и е преполовил обиколката на Земята към 8 януари.

Най-новите огнища на пожарите са били толкова големи, че са породили гръмотевични бури. Те са издигнали дим в стратосферата на височина до 17,7 км.

"Стигне ли до стратосферата, димът може да измине хиляди мили от източника и да се отрази на атмосферните условия в глобален мащаб", допълни НАСА. Нейни специалисти изследват ефектите от дима на тази височина и дали предизвиква явно охлаждане или затопляне.

Димът от австралийските пожари промени цвета на небето над Южна Америка. Много лошо той се отрази на Нова Зеландия, където предизвика сериозни проблеми с качеството на въздуха и видимо оцвети планинския сняг.

Въздухът в големите австралийски градове като Сидни, Мелбърн, Канбера и Аделаида също пострада от пушека от близките пожари.

Повече от 100 пожара продължават да горят въпреки захлаждането в Австралия.

Безпрецедентните мащаби на бедствието и силата му се влошава заради промените в климата, макар и австралийските власти да не признават това.

Според британски специалисти, анализирали 57 научни изследвания, глобалното затопляне увеличава риска от пожари по целия свят. Пожарите в Австралия ни дават представа какви ще станат нормалните условия в света, ако не бъдат предприети бързи мерки за ограничаване на парниковите газове, предупредиха британски метеоролози.

Коментари