Джими Пейдж представи документалния филм за Led Zeppelin във Венеция

"Да станеш Led Zeppelin" е за създаването на британската банда и музиката ѝ

05 септември 2021
social
Снимка от БТА

Китаристът на Led Zeppelin Джими Пейдж представи лично документалния филм за легендарната рок група на кинофестивала във Венеция.

"Да станеш Led Zeppelin" е за създаването на британската банда и музиката ѝ, влязла в историята на рока. Режисьорът Бърнард Макмахън обясни, че това е "полу мюзикъл, полу справочник".

Джими Пейдж сподели на пресконференцията за премиерата на филма във Венеция, че е харесал именно фокусирането върху музиката на групата. Песните в него са включени изцяло, не само откъси. Той дава възможност на музикантите сами да разкажат историята си. 

Пейдж увери, че във филма могат да бъдат намерени отговори на всички въпроси за групата, за основателите ѝ – той, Робърт Плант, Джон Пол Джоунс и покойния Джон Бонъм, за стила на музиката им.

"Това е история на успеха. Стремихме се да създадем нов вид кино, в което документалността потъва в музиката. Искахме да преплетем историите на четиримата членове на групата преди и след създаването ѝ със записи на изпълнения", уточни режисьорът Бърнард Макмахън.

Използвани са записи и от частни колекции, включително на фенове. 

Тази година цял блок от документалното кино на фестивала във Венеция е посветен на музикални теми и изпълнители. Един от филмите разказва за певеца и композитор Ленард Коен чрез историята на песента му “Hallelujah”. Самият музикант успя да одобри проекта през 2014 г., две години преди смъртта си. 

На друг изключителен музикант, починал преди малко повече от година, Енио Мориконе (1928-2020), е посветен филм на италианския режисьор Джузепе Торнаторе.

 

Новини