Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Днес да почерпят Симеон и Марта
Днес да почерпят Симеон и Марта
Днес да почерпят Симеон и Марта Събота, 01.09.2018 г., 08:51 ч. Народната традиция изисква на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, за да не излезе берекетът от дома.

Днес Православната църква отбелязва Симеоновден. В народния календар се счита за начало на нова стопанска година, затова се смята най-вече за земеделски празник.

Приготвят се и малки кравайчета, които се нанизват на рогата им. В Северозападна България пред каруцата се коли петел (за курбан на св. Симеон).

Народната традиция изисква на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, за да не излезе берекетът от дома. Не се готви, не се пере и простира. Гледа се кой ще дойде в къщата ако е добър, реколтата ще е плодовита.

В Западна България се счита, че ако на Симеоновден е слънчево и топло, такова ще е времето и през януари следващата година. В Пиринско се гадае каква ще е зимата. Обикновено на Симеоновден се брулят орехите, затова понякога празникът се нарича и Симеон брульо.

В християнския календар Симеоновден се чествува в памет на св. Симеон Стълпник, известен сред българите като Симеон орач. Според житието му той е роден в Мала Азия. На 18 г. постъпва в манастир, но след това се усамотява, като си построява каменна кула затова е наречен Стълпник. Там умира на 103 години.

Имен ден празнуват днес Симеон и Марта.

Коментари