Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Днес е петък 13-и
Днес е петък 13-и
Днес е петък 13-и Петък, 13.09.2019 г., 08:30 ч. Смятаната за фатална дата днес все по-често се възприема като повод да очакваме късметът да ни се усмихне

Петък 13-и - тази комбинация в календара парализира от страх много хора по света. Страхът на някои хора е толкова силен, че дори не стават от леглото. Други отказват да летят със самолет, да пътуват въобще, трети отлагат покупката на жилище. Ресторанти и увеселителни заведения остават полупразни. Изчислено е, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 млн. долара, тъй като много хора просто не отиват на работа.

За суеверните фаталната дата е истинско изпитание. Страхът от петък 13-и дори си има име и собствено научно название - параскевидекатриафобия. Терминът е събирателно от декатриафобията (страх от числото 13) и параскевифобията (страх от петък).

Последните проучвания обаче показват, че хората стават все по-малко суеверни по отношение на „нещастния” петък 13-ти, а други дори го възприемат като късметлийски ден.

Според една теория нарочената за зловеща комбинация е свързана с Библията - Исус Христос е бил разпнат в петък (Разпети петък), а Юда Искариотски, който се смята, че е предал Исус, е 13-ят апостол.

Според друга, суеверието започва на 13-и октомври, петък, през далечната 1307 г. Тогава френският крал Филип IV издава заповедта за унищожаването на Ордена на тамплиерите, на който са приписвани всякакви смъртни грехове, включително и магьосничество.

Коментари