Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Днес е Световният ден без тютюнопушене
Днес е Световният ден без тютюнопушене
Днес е Световният ден без тютюнопушене Петък, 31.05.2019 г., 09:13 ч. По този повод започва Национална кампания за безплатни профилактични прегледи на белите дробове

По инициатива на Световната здравна организация днес се отбелязва Световният ден без тютюнопушене. У нас започва Национална кампания за безплатни профилактични прегледи на белите дробове.

Днес в София, от 8 до 13 часа прегледите са във Втора градска болница. На 13-и юни прегледи ще се извършват във Враца и в Благоевград - на 21-и юни. Повече информация тук.

По данни на Световната здравна организация тютюнопушенето всяка година убива около 6 млн. души. Над 5 млн. от тези жертви са следствие на директната употреба на цигарени изделия, а останалите - на така нареченото „пасивно пушене". Според изследване на „Евростат“ у нас през миналата година от рак на белите дробове за починали близо 3 300 души. Водеща по смъртност по този показател от страните в Европейския съюз е Унгария с 27 %, България e с 20%.

Български пулмолози призоваха днес да се изследват и хора, които пушат така наречените електронни цигари, за да се установи дали те наистина са по-малко вредни.

Под мотото „Тютюн и здраве на белите дробове“ Министерство на здравеопазването организира кампания за безплатни скринингови прегледи на активни пушачи, пасивни пушачи и пушачи на бездимни цигари. 

Коментари