Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Днес ще има валежи в цялата страна
Днес ще има валежи в цялата страна
Днес ще има валежи в цялата страна Четвъртък, 24.01.2019 г., 08:35 ч. В североизточните райони ще има условия за образуване на поледици

Средиземноморски циклон ще бъде причина за усложняване на метеорологичната обстановка в следващите дни. Днес в Северозападна България и по високите полета на Западна ще превалява мокър сняг, а в останалата част от страната - дъжд. През деня валежите ще продължат, значителни ще са на места в югозападната половина от страната. Ще духа умерен вятър от изток-югоизток, който след обяд ще се ориентира от североизток и в североизточните райони ще проникне студен въздух. Там дъждът ще премине в сняг и са възможни поледици.Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0 и 5 градуса, по Черноморието и югоизточните райони - до 7-8 градуса, а максималните - от 0-3 градуса в западните райони до 10-11 градуса - на места в Източна България. Привечер в Югозападна България валежите временно ще спрат и облачността за кратко ще се разкъса.

Оранжев код за опасно време е обявен за областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали. В тези райони ще има валежи от дъжд, над около 800-1000 м - от сняг, като очакваните количества са до 35-40 л/кв. м за денонощието.

Жълт код заради обилни валежи от сняг е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе и Силистра. В тези райони ще има валежи от дъжд и ще застудява. Около и след обяд дъждът ще преминава в сняг и ще има условия за поледици.

Заради прогнозите за валежи от дъжд и мокър сняг, в количества до 15-20 л/кв.м за денонощието, жълт код е в сила и за областите София-град, София-област, Перник, Кюстендил и Хасково. Значителни валежи от дъжд ще има също в областите Ловеч, Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Сливен и Ямбол. В тези райони също е в сила жълт код. Очаква се количествата валежи за денонощието да достигнат до 15-20 л/кв.м.

Над планините ще е облачно с валежи, предимно от сняг. Ще духа силен вятър от южната четвърт и по планинските проходи ще има виелици и ще се образуват навявания. Максимална температура на височина 1200 метра - около 2 градуса, на 2000 метра - около минус 1 градус.

Над Черноморието ще е облачно с валежи от дъжд. Ще духа умерен и временно силен вятър от изток-югоизток, който привечер ще се ориентира от североизток. Максимални температури на въздуха: 8-10 градуса. Температурата на морската вода е 6 градуса. Вълнението на морето ще бъде 3 бала.

След временно спиране на валежите през нощта срещу петък, още сутринта от югозапад отново ще завали: в по-голямата част от Западна - сняг, в Централна и Източна България, както и в крайните югозападни райони - дъжд. Значителни по количество ще са валежите в Рило-Родопската област, в отделни райони - надхвърлящи 50 л/кв.м. Вятърът ще бъде от изток-североизток. Температурите ще са в широки граници: минималните - от около минус 5 градуса - в котловините на Западна България, до 3-4 градуса - на места в Източна; а дневните в по-голямата част от Северна България ще остават по-ниски - между минус 1 и 4 градуса, в Южна и по Черноморието - предимно между 7 и 12 градуса.

Коментари