Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Добрият сън предпазва от сърдечни заболявания
Добрият сън предпазва от сърдечни заболявания
Добрият сън предпазва от сърдечни заболявания Вторник, 28.08.2018 г., 09:25 ч. Обратното - лошият сън повишава риска от атеросклероза, затлъстяване и диабет

Учени от Гърция и Испания установиха, че добрият 6 до 8-часов сън в денонощието снижава риска от развиване на сърдечносъдови заболявания и удължава живота, съобщава сайтът "Лайф".

В проучването са анализирани 11 разработки от последните пет години. Учените обработили и метаданни за над 1 милион възрастни пациенти, които били разпределени в три условни групи - тези, които спят под 6 часа, спящите над осем часа и тези от контролна група със сън в рамките от 6 до 8 часа.

При всички участници извън контролната група бил констатиран риск от исхемична болест на сърцето и инсулт.

При повторни експерименти с устройства, проследяващи качествата на съня, учените установили, че хората, които спят по-малко от шест часа имат фрагментиран сън. Те били изложени на повишен риск от атеросклероза, затлъстяване и диабет.

Последното се потвърждава от проучване на шведски учени, които установили, че лошият сън отслабва организма и увеличава риска от затлъстяване.

Шведските учени изследвали как работата на смени, смяната на часови пояси и умората се отразяват на здравето. Според тях дори една нощ недоспиване отключва гени в мастната тъкан, които увеличават риска от напълняване. Те са свързани и с диабет тип 2.

Открити са доказателства, че прекъсването на цикъла на съня може пряко да се отрази върху метаболитните процеси и да предизвика трайни рискове за здравето.

"Открихме доказателства, че това може да е свързано с промени в биологичния часовник, който регулира 24-часовия ритъм, определящ как тези ключови тъкани използват метаболитното гориво и реагират на стимули", обясни ръководителят на екипа д-р Джонатан Седернес от университета в Упсала.

Досега беше установена връзка между загубата на мускулна маса, диабет и напълняване при работещите на смени. Учените са работили с 15 здрави доброволци, като са изследвали показателите им след нормален сън и след нощ, в която е трябвало да будуват, подобно на нощна смяна.

Коментари