Dolly Parton два пъти отказала Медала на свободата

Кънтри звездата отрича да го е направила по политически причини

03 Февруари 2021
social
Снимка от facebook

Иконата на кънтри музиката и изявен филантроп Dolly Parton никога не е получавала президентския Медал на свободата. Оказва се, че това не е поради липса на желание от страна на Белия дом.

75-годишната звезда призна, че два пъти е отказвала отличието, предложено й от администрацията на Donald Trump. В интервю тя обясни, че не го е направила заради лошо отношение към бившия американски президент - първият път, когато я попитали, съпругът й бил болен, а при втория се притеснявала да пътува заради пандемията. Dolly Parton добави, че настоящият президент Joe Biden също й е предложил държавното отличие, но тя отново се колебае дали да приеме, защото ако го направи сега, след като е отказала на Trump, ще се изтълкува като политическа позиция. По нейните думи тя не е привърженик нито на републиканците, нито на демократите, а по-скоро е от хората, които се опитват да не се месят в делата на другите. Кънтри певицата каза, че не работи за награди, но й е приятно хората да мислят, че ги заслужава, макар самата тя понякога се съмнява в това. 

Dolly Parton е носителка на 13 награди “Грами” и от много години се занимава с различни благотворителни каузи - през 1995 г. тя създаде организация, която е дарила над 100 милиона книги на нуждаещи се деца, а друга нейна фондация даряваше по 1000 долара месечно на стотици семейства в Тенеси, които загубиха домовете си в големите пожари през 2016 г. 

Американците могат да са й благодарни дори в пандемията - живата легенда на кънтри музиката допринесе за създаването на ваксината срещу коронавируса на американската компания Moderna, като дари 1 милион долара за финансиране на разработването й на учените от университета “Вандербилт”.

 

Новини