The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
Домашен прах? Вижте основните генератори
Домашен прах? Вижте основните генератори
Снимка: Vinicius Wiesehofer on Unsplash
Домашен прах? Вижте основните генератори Неделя, 09.05.2021 г., 11:08 ч. Дрехите, мебелите, килимите и други неща в дома ви са едни от най-големите виновници за постоянния прах

Дрехите, мебелите, килимите и други неща в дома ви са едни от най-големите виновници за постоянния прах, който се налага да почиствате. Те излъчват микрочастици във въздуха, които по-късно се превръщат в прах, пише каналът "Top Of The Tops" във vbox7. 

Стайни растения

Растенията в дома ви наистина почистват въздуха и намаляват наличието на прах. Те обаче не абсорбират големи частици и се замърсяват сами с течение на времето. Натрупаният прах по тях влошава филтриращите свойства на растенията и предотвратява нормалния поток на фотосинтезата. Количеството хлорофил в листата намалява, което кара цветето вече да не почиства въздуха, а да действа като прахоуловител. За да се предотврати това, растенията трябва периодично да се почистват.

Хартии и кашони

Влакната от хартията се ронят и генерират прах - това е причината, поради която трябва да чистим от праха рафтовете с книги. Освен това има и други източници на прах от хартия в домовете, като стари вестници и списания, кутии за обувки, хартиени опаковки от домакински уреди. Добре е да се стараете да съхранявате хартията извън дома ви.

Леглото

Леглото е идеалната среда за прах и акари. Ако имате възможност, си струва да замените възглавниците, одеялата и матраците, изработени от естествени пухови пера, с продукти, които имат синтетични пълнители.

Големи, пухкави килими във всяка стая

Те съдържат много повече прах и алергени, отколкото твърдите подови настилки. Килимите не само активно привличат мръсотия, но също така отделят микрочастици и летливи съединения. Ето защо е по-добре да изберете модели килими, които не покриват пода от едната до другата стена и в идеалния случай ги дръжте далеч от спалнята ви.

Коментари