Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Доналд Тръмп срещу защитените видове
Доналд Тръмп срещу защитените видове
Доналд Тръмп срещу защитените видове Вторник, 13.08.2019 г., 11:09 ч. Американският президент, според когото доказателства за глобално затопляне няма, премахва мерки за опазването на защитени животни от американското законодателство

Федералното правителство на САЩ ще промени правилата, по които прилага основния закон за опазване природата в САЩ, познат като Закон за застрашените видове (ESA). От администрацията казват, че ще премахнат ненужни регулации.

Природозащитници алармират, обаче, че промените са "като да минеш с булдозер" през ключовия закон от 1973 г.

Планът на федералното правителство на президента Тръмп предвижда да се премахне автоматичната защита на застрашените видове и да се взимат предвид икономически фактори при тяхното опазване. Критиците на тази идея предупреждават, че ако влезе в сила, тя ще допринесе за изчезването на животински и растителни видове, които са уязвими.

Законът ESA е подписан през 1973 г. от Ричард Никсън. Той включва мерки за защита на над 1600 вида растения и животни, които са заплашени от изчезване. Смята се, че законът е бил причината да не изчезнат калифорнийските кондори и морските крави във Флорида, сивите китове и дори мечките гризли в Скалистите планини.

Новите правила би трябвало да влязат в сила след 30 дни. Главните прокурори на поне 10 щата вече обявиха, че ще заведат дела срещу тях.

В момента ESA изрично казва, че икономически фактори и интереси не могат да са основание за нарушаване на опазването на застрашените видове и решенията трябва да се взимат изцяло на базата на данни от науката.

Коментари