Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Два острова в Индонезия са под вода
Два острова в Индонезия са под вода
Снимка: pixabay.com
Два острова в Индонезия са под вода Четвъртък, 16.01.2020 г., 10:00 ч. Причината е покачването на морското равнище в резултат на глобалното затопляне

Два необитаеми острова в индонезийската провинция Южна Суматра напълно изчезнаха под водата в резултат на покачване на морското равнище, причинено от глобалното затопляне. Това съобщава днес в. "Стрейт таймс", като цитира данни на местната организация "Форум за околната среда".

"Островите Бетет и Гундул сега се намират от 1 до 3 метра под морското равнище", заяви ръководителят на неправителствената структура Хайрул Собри. "Ако не се предприемат спешни действия, под заплаха от изчезване се намират още четири острова в състава на тази провинция", предупреди експертът.

Той отбеляза, че един от тези острови, Салах Намао, все още е обитаем, макар че от 90-те години местните жители постепенно са започнали да го напускат, включително поради покачването на морското равнище. По думите му на изчезналия вече остров Бетет преди е имало национален природен резерват, получил признание от ЮНЕСКО.

Индонезия е разположена на най-големия в света архипелаг, с близо 18 хиляди острова.

Коментари