Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Елизабет Втора става на 94 години
Елизабет Втора става на 94 години
Снимка: БГНЕС
Елизабет Втора става на 94 години Вторник, 21.04.2020 г., 14:31 ч. Заради пандемията за първи път от 68 години на празника на британската кралица няма има топовни салюти

Елизабет Втора става на 94 години. Заради пандемията от COVID-19 обаче традиционните топовни гърмежи, с които се отбелязва рожденият ден на британската кралица, няма да прогърмят.

Преди няколко дни от Бъкингамския дворец уточниха, че това ще бъде неуместно на фона на ситуацията в момента. Липсата на топовни салюти ще наруши традиция, която съществува от 68 години, когато Елизабет Втора се възкачва на трона.

От повече от месец кралицата и съпругът й Филип се намират в замъка Уиндзор, като предпазна мярка. Възможно е Елизабет Втора да разговаря с членове на кралската фамилия по телефона или чрез видеовръзка. Подробности обаче няма да бъдат оповестявани, добавиха от Бъкингамския дворец.

Елизабет Втора се възкачи на престола през 1952 г. на 25-годишна възраст. През септември 2015 г. тя задмина рекорда на кралица Виктория по продължителност на заемане на трона, възлизащ на 23 226 дни, 16 часа и 23 минути и се превърна в най-дълго управляващият монарх в историята на Великобритания. 

Коментари