Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Елтън Джон, Роджър Тейлър и Стив Маккуин с почетни британски ордени
Елтън Джон, Роджър Тейлър и Стив Маккуин с почетни британски ордени
Елтън Джон, Роджър Тейлър и Стив Маккуин с почетни британски ордени Петък, 03.01.2020 г., 17:16 ч. Списъкът на носителите на държавни награди традиционно се публикува два пъти годишно - преди Нова Година и през юни

Британският певец и композитор Елтън Джон, барабанистът на „Куийн“ Роджър Тейлър и филмовият режисьор Стив Маккуин са сред призьорите на едни от най-почетните британски отличия, включително Орденът на Британската империя.

Списъкът на носителите на държавни награди, публикуван на правителствения уебсайт в петък вечер, традиционно се публикува два пъти годишно - преди Нова Година и през юни, когато кралица Елизабет II празнува официалния си рожден ден.

Тази година „зимният“ списък съдържа имената на 1097 души - както знаменитости, така и обикновени британци, наградени за заслуги към обществото, съобщава ТАСС.

Елтън Джон, посветен в рицарство още през 1998 г., е награден с почетния Орден на кавалерите на честта за изключителни постижения в областта на музиката, чийто собственици не могат да надвишават 65 души, без да се брои самият британски монарх.

Съоснователят на рок групата „Куийн“ Тейлър стана офицер на Ордена на Британската империя след басиста на групата Брайън Мей, който стана носител на ордена през 2005 г.

Стив Маккуин, удостоен с „Оскар“ като продуцент на режисирания от него филм „12 години робство“ (2013), също стана носител на Ордена на Британската империя. С това отличие е удостоен и британският театрален и филмов режисьор Сам Мендес, с „Оскар“ за дебютния си филм „Американска красота“ (1999), а впоследствие режисьор на два филма за Бонд.

Сред известните личности, получили тазгодишни награди, са австралийската актриса и певица Оливия Нютън-Джон, известна най-вече с ролята си в мюзикъла „Брилянтин“ (1978), и бившият лидер на Консервативната партия Йън Дънкан Смит.

Коментари