Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
ЕП обсъжда идеята за единно зарядно за мобилни устройства
ЕП обсъжда идеята за единно зарядно за мобилни устройства
Снимка: pixabay.com
ЕП обсъжда идеята за единно зарядно за мобилни устройства Четвъртък, 30.01.2020 г., 10:00 ч. Според евродепутатите с въвеждането на едно зарядно всички устройства ще се намали количеството на електронни отпадъци в ЕС

Едно зарядно за всички мобилни устройства - тази идея ще се обсъжда днес в Европейския парламент. Евродепутатите призовават Европейската комисия да окаже по-голям натиск върху производителите.

По данни на Европейския парламент старите зареждащи кабели генерират над 50 000 тона отпадъци всяка година в ЕС.

От производителите ще се изисква да предложат общо зарядно за мобилни телефони, таблети, електронни книги и други устройства.

Производителят на iPhone Apple се противопостави на призива на законодателите на ЕС за единно зарядно устройство за всички модели смартфони, предупреждавайки, че този ход може да попречи на иновациите, да създаде планина от електронни отпадъци и да раздразни потребителите.

Преминаването към общо зарядно устройство би засегнало Apple повече от всички други компании, тъй като нейните iPhone-и и повечето от продуктите й се захранват от кабела Lightning, докато устройствата с Android се захранват от USB-C конектори.

Компанията заяви, че регулацията не е необходима, тъй като индустрията вече преминава към USB-C чрез съединител или кабелен сбор.

Изследване на Copenhagen Economics, поръчано от Apple, показа, че вредата за потребителите от въвеждане на общо зарядно устройство ще струва най-малко 1,5 милиарда евро, надхвърляйки 13 милиона евро на свързаните ползи за околната среда.

Европейската комисия, която действа като изпълнителна власт за ЕС, настоява за общо зарядно устройство повече от десетилетие.

През 2009 г. четири компании, включително Apple, Samsung, Huawei и Nokia, подписаха доброволен меморандум за разбирателство за хармонизиране на зарядни устройства за новите модели смартфони, които излизат на пазара през 2011 г.

Доброволният подход не работи и е време да разгледаме законодателството, заявиха служители на Комисията.

Коментари