Епископската базилика в Пловдив отваря за посетители

В музейния комплекс са създадени атрактивни зони, учебен детски кът, работилница за реставраторите и изложбено пространство

19 април 2021
social
Снимка от facebook/Община Пловдив

От днес Епископската базилика на Филипопол в Пловдив ще бъде отворена за посещение за всички.

Вчера реставрираната най-голяма раннохристиянска църква в България беше открита тържествено. 18 април е и денят, в който ЮНЕСКО отбелязва Международния ден за опазване паметниците на културата и забележителните места.

Възхитителните мозайки и богата археология бяха реставрирани и експонирани благодарение на публично-частното партньорство между Община Пловдив, Фондация „Америка за България“ и Министерство на културата.

В музейния комплекс са създадени и атрактивни зони, учебен детски кът, работилница за реставраторите и изложбено пространство.

Базиликата е с внушителни размери – обща дължина 90 м и ширина 36 м, което я прави най-голямата подобна сграда от IV-VI век у нас. Открита е по време на спасителни археологически разкопки през 80-те години на XX век, когато се строи подлезът на централната поща в Пловдив. Следва период на начално проучване и замразяване на обекта, до пълното му разкриване през 2017 г.

Година по-късно Епископската базилика на Филипопол е включена в индикативната листа за културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Новини