Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
ЕС предложи насоки за безопасно завръщане на работа
ЕС предложи насоки за безопасно завръщане на работа
Снимка: pixabay.com
ЕС предложи насоки за безопасно завръщане на работа Петък, 24.04.2020 г., 17:47 ч. Възможност за спазване на дистанция между служителите, ограничаване на контактите с клиенти и строго спазване на хигиенните изисквания

В някои европейски държави започнаха постепенно смегчаване или премахване на ограничителните мерки заради коронавируса. Така възниква въпросът как да се намали опасността от заразяване на работното място.

В отговор днес Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (EU-OSHA) публикува насоки относно завръщането на работа.

Комисията придава огромно значение на това да се гарантира, че работниците могат да се завърнат на работното място в безопасна и здравословна среда. Ето защо публикуваните насоки представляват съществен принос на ЕС през този важен период. Те също така съдържат връзки към национална информация за конкретни сектори и професии.

Насоките обхващат няколко области:

- оценка на риска и подходящи мерки
- участие на работниците
- полагане на грижи за работниците, които са били болни
- планиране и обучение за бъдещето
- поддържане на добра информираност
- информация за сектори и професии.

В насоките, изготвени от EU-OSHA в сътрудничество с Европейската комисия, също беше използван приносът на тристранния Консултативен комитет за безопасност и здраве на работното място и Комитета на старшите инспектори по труда. Те ще бъдат актуализирани редовно с надеждна информация според развитието на ситуацията.

Коментари